Ondernemer Roland Kahn heeft een half miljoen euro betaald voor de merknaam V&D en submerken Liv, Soho en schoolcampus. Als V&D als internetmerk winst maakt, krijgen de curatoren van het failliete warenhuisconcern een deel van de winst.
Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag van V&D dat woensdag is gepubliceerd.
Begin juni verkochten de curatoren ook alle merkrechten die vroeger van V&D waren. Hiervoor is door enkele winkelondernemers, onder wie CoolCat-baas Roland Kahn, een half miljoen euro betaald. Kahn wil de V&D als internetmerk herlanceren samen met voormalig Hema-topman Roland van Zetten.
Mogelijk levert die deal nog meer geld op voor de curatoren. Met de kopers is afgesproken dat zij komende tijd nog een deel van de winst van de door hun geplande webwinkel zullen afstaan.
De afspraak is dat als het onlinemerk V&D een winst van 4 miljoen euro of hoger haald, de helft wordt gedeeld met de curatoren; is de winst in de periode tot 1 november 2016 lager, dan wordt de afspraak voor winstdeling eenmalig met zes maanden verlengd.
Gedupeerden faillissement V&D
Veel gewone schuldeisers van het failliete V&D zien hun geld waarschijnlijk nooit meer terug. De afwikkeling van het bankroet van de warenhuisketen is nog in volle gang, maar nu al is duidelijk dat er in de boedel niet voldoende geld zit om alle gedupeerde leveranciers, verhuurders en andere partijen met vorderingen te compenseren.
De schuldenberg van V&D en La Place tezamen bedraagt nu al meer dan 200 miljoen euro, Verscheidene schuldeisers hebben hun vorderingen daarbij nog niet eens ingediend.
54 miljoen voor Belastingdienst, UWV en Sun Capital
In het geval van V&D hebben de curatoren nog dik 54 miljoen euro om uit te keren. Dat geld is echter in eerste instantie bestemd voor belangrijke schuldeisers als het UWV, de Belastingdienst en voormalig eigenaar Sun Capital. Daarna blijft er waarschijnlijk niets over. In de boedel van La Place zit nog 71 miljoen euro. Voor de schuldeisers van de failliete restaurantketen ziet de situatie er dus iets rooskleuriger uit.
Dat er nog zoveel geld te verdelen valt is overigens vooral te danken aan de inspanningen van de curatoren. Die heropenden de warenhuizen in maart en april nog korte tijd voor een leegverkoop van overgebleven winkelvoorraden. Samen met de verkoop van de inventaris van alle panden, leverde dat zo'n 10 miljoen euro op. Het openhouden van de winkels en restaurants begin dit jaar, toen de onderhandelingen over een mogelijke doorstart nog gaande waren, bracht ruwweg 57 miljoen euro in het laatje.
Er is nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van V&D. De curatoren willen daar na de zomer aan beginnen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl